Personel Eğitimi Nasıl Yapılır, Yöntemleri Nelerdir?
Personel eğitimi, personelin yaptığı işi daha iyi yapabilmesi ve işletmeye olan katkısını artırmaktır.
İnsan kaynakları yönetimi doğru personel seçimi ve temini kadar, yeni başlayan ve çalışan personelin eğitiminin gerçekleştirilmesiyle ilgilenmektedir.
İşletmeye yeni başlamış bir personele, işletmenin işleyiş yapısını öğrenmesi, işletme iç ve dış çevresine alışma sürecini kısaltma amacıyla oryantasyon, sosyalleştirme çalışmaları, kişisel ve mesleki eğitim verilmesi gerekmektedir.
Başarının artması ve istenilen seviyeye getirilebilmesi yönünde, çeşitli eğitimler düzenlenmektedir. Hizmet içi eğitimler olarak adlandırılan bu eğitimler, işletmenin standartlarına, yapılan iş ile ilgili gelişimlere uyum sağlamayı içermektedir.
İşletme içi eğitimler personel eğitiminde önemli rol oynamaktadır.
Personel eğitimi işletme içi eğitimler;
- Oryantasyon
- İş başı eğitim
- Yönetici takibinde eğitim
- Rotasyon
- Yetki devri
- Staj
- Grup çalışmalarıyla eğitim
Personel eğitimi işletme dışı eğitimler ise ;
- Seminer ve konferanslar
- Örnek olay çalışması
- Labaratuar ortamında eğitim
- Duyarlılık Eğitimi
- Rol oynama tekniği
- Programlanmış öğrenme tekniği
- Simülasyon üzerinde öğrenme
Personel eğitimi konusunda insan kaynakları danışmanlık şirketlerinde destek almak için tıklayınız.
Personel eğitimi yöntemleri nelerdir?
Eğitim metodları organizasyonun veya firmanın amacı, felsefesi ile uyumlu olmalıdır. Eğitim grubunun genel yapısıyla uyumsuz olmamalıdır.
Bazı eğitim yöntemleri
- Tartışma – Çalışma kümeleri veya grupları
- Grup faaliyetleri: küçük grup problem çözme, ortak projeler, vb
- Multimedya ve görsel-işitsel sunumlar , bilgisayar kullanımı ve internet gibi ortamlar olabilir.
- Fiziksel aktiviteler
- Bireysel problem çözme
- Rol ve simülasyonu
- Yazma çalışmaları
- Okul benzeri ders, not gibi metodlar uygulanarak personel eğitimi yapılabilir.
Personel eğitiminin amacı , personelin günlük iş yaşamında başvurabileceği, bilgi, beceri, davranışlara sahip olmasını ve bu bilgileri kullanmasını sağlamaktır. Firma ve işletmeleri insanlar da birçok alanda temsil etmektedir.
Firma bilinirliğini , kalitesini, etkinliğini de aynı zamanda iyi eğitilmiş, kaliteli personeller temsil etmektedir. Birçok firma için çalışanlarının bilgi, beceri ve çalışma disiplini ile hizmet vermektedir. Özellikle hizmet sektörünün içinde yer alan firmalarda personel eğitimi oldukça gereklidir.Kaliteyi,sürekliliği ve karlılığı personelinizin tarafından belirlenebilir.
Personel eğitimi nasıl olmalıdır?
İyi ve etkin bir şekilde personel eğitimi nasıl yapılır bu sorunun cevabı ve uygulaması elbette çok kolay olmayacaktır. Personel eğitimleri iyi şekilde planlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır. Adım adım süreçler çıkarılmalı ve geri dönüşlerle birlikte sonuçlar analiz edilerek yeniden planlama ile birlikte süreç yürümelidir.
İşletmelerde, eğitim verilecek personelin belirlenmesi, uygun eğitim şartlarının oluşturulması, eğitim ekipmanlarının ve eğitmenlerin seçilmesi yönetimin ve organizasyonunun sorumlulukları arasında yer almaktadır. Personel eğitimi uygulamaları ve takibi ise organizasyon içerisinden belirlenecek kişi veya gruplar tarafından yapılmalıdır.
Yönetim tarafından belirlenecek eğitimler personelin gereksinimlerine göre farklılık göstermektedir. Bu eğitimler işletme içi ve işletme dışı eğitimler olarak aşağıdaki başlıklar altında verilmektedir
Personel eğitimi planı yapılırken uygulanacak kurallar,planlama yapılırken personelin dahil edilmesi gerekir. Personel eğitiminde nelerin gerekli olup olmadığı konusunda bilgilerinin alınması gerekir.
Yetkin veya eksik yönlerin belirlenmesi aşamasında personelin katkısı alınmalıdır. Personelin bu aşamadan itibaren eğitimi dahil olması personel eğitimini sahiplenmeyi artırır ve eğitimin etkin şekilde geçmesini sağlar.
En çok istediğiniz veya istenilen aşamaların ,formların ve uygulamaları eğitime dahil edilmesi gerekir.Sevilmeyen, istenmeyen, karşılığını göremeyeceğimiz aşamaların programdan çıkarılması daha uygun olacaktır.
Uygun ve ilginç konuları malzeme olarak kullanılması eğitim etkinliğini ve dikkati artırır.Mümkün olan en uygun zaman içerisinde herkes için uygun bir zaman diliminde personel eğitimleri düzenlenmelidir.
Personel eğitimi içeriğinde neler amaçlanmalıdır?
Personel yeteneklerine göre boşluk analizi yapılarak personelin eksiklikleri ve artı yönleri belirlenerek bu yönlerde eğitim verilmelidir.Çalışan motivasyonunu artırmak için personel eğitimi verilerek firma ve personel aynı hedefe doğru gitmelidir.
Personel eğitimine önem veren bir firma veya bir işletme neler kazanır kısaca bunlara değinecek olursak; işletmede iş gücündeki devir hızının azalması, iş ortamından oluşabilecek iş kazalarının azaltılır ve ürünlerdeki hata oranları en aza indirilir, işletme çalışanları arasındaki iletişimi kuvvetlenir ve tüm birimlerin daha etkin çalışması mümkün olur, bölüm içi uzmanlaşmalar daha net oluşur ve insanların bilgi ve tecrübelerinden en etkin şekilde işletme yararlanabilir.
Personel eğitimi ile artan çalışan motivasyon ile işletme verimi de artar. Parasal kazanç artar ve devamlılık artar. İşten ayrılmalar azalır ve teknik bilgili personel devamlı kalır.Organizasyon veya firmanın imajı artar.
Yani personel eğitimi ile, fabrika, işletme, kurum veya firma iş yapılan herhangi bir ortam da tüm bilgi ve iş akışının tüm süreçlerin içerisinde yer alıp her alanda fayda sağlamaktadır.